Sådan kan din telefonskærm repareres

Udskiftning af glas på en iPhone er noget nær den skade, der forekommer i ni ud af ti tilfælde, når en kunde besøger en reparatør i håb om at få foretaget en mobil reparation. Glasset er meget udsat, når telefonen tabes eller slås ind mod eksempelvis et bord, et hjørne eller andre genstande. Det er trods alt kun glas, hvorfor skærmen altid vil være udsat. Det er en tendens, der for mange kan være frustrerende og uforståelig. Omvendt vil det også virke urealistisk og gammeldags at navigere på en SmartPhone uden glas – specielt når vi er rundet det tyvende århundrede, hvor teknologien for alvor har sat sine spor i individernes bevidsthed.

Displayet kan være defekt på flere forskellige måder. I det nedenstående vil vi forsøge at uddybe, hvilke skader, der typisk er tale om, når skærmen på en iPhone eller anden SmartPhone er defekt. Skaderne og konsekvenser eller defekten, som følge af skaden, er typisk den samme uanset om der er tale om Apple iPhone, Sony Xperia, OnePlus, Samsung Galaxy, Nokia Lumia eller en helt anden producent.

Touchen er defekt, men der er billede på skærmen

Denne skade forekommer ofte, hvis telefonen slås ind mod en genstand, hvor der enten kommer en flænge i skærmen eller glasset knuses helt. Det kan sågar være tilskrækkeligt med en enkelt ridse i skærmen. Dog vil det være sjældent, at denne touchfejl forekommer på baggrund af en sådan ubetydelig skade. Sony Xperias SmartPhone har døjet med, at touchen bliver ubrugelig lige så snart, der kommer en mindre skade på skærmen. Til gengæld fungerer LCD-skærmen ganske fint på trods af den smadrede skærm. Det kan være frustrerende at være i besiddelse af en telefon med en så lille kosmetisk skade, som alligevel kan gøre enheden mere eller mindre ubrugelig, fordi det ikke er muligt at navigere på telefonen. Det eneste løsning herpå er at få sin mobil repareret, så skærmen igen kan blive brugbar og komme til at køre som tidligere.

Glasset er smadret, men telefonen virker upåklageligt

Mange oplever, at de taber telefonen, men at mobilen i princippet virker helt fint som tidligere. I sådanne tilfælde vil der være tale om en kosmetisk skade. Det kan sammenlignes med at køre rundt i en bulet bil – der sker ikke rigtigt noget ved det, men det ser ikke alt for godt ud. Mobilbrugere frygter, at der kan forekomme yderligere skade på telefonen, hvis den ikke bliver repareret, men det vil dog ikke altid være betydningsfuldt. I mange tilfælde vil det have en ubetydelig effekt, hvorvidt enheden repareres eller ej. Dog skal man være indforstået med, at glasskår kan sætte sig i fingrene og forårsage skader herpå. Det vil være en smagssag, hvorvidt man ønsker sin mobil repareret eller ej. Der kan med tiden ske skade i touchen, hvorfor dette kan kræve et senere skærmskifte, men ellers bør skaden ikke have en større effekt på de øvrige dele i telefonen.

Intet billede på skærmen, men glasset er intakt

Denne defekt ses ofte, hvis telefon har fået et slag eller har været tabt. Samsung Galaxys ultratynde LCD-skærm, som er displayet, der viser billedet på telefonen, er meget sårbar overfor slag. Det viser sig ofte, at glasset holder bedre end selve billedskærmen. Derfor vil en sådan skade typisk kræve en udskiftning af skærmen på din mobil telefon, da der ellers ikke vil være billede på enheden. Denne skade kan typisk identificeres ved at ringetoner, vibrationer og lignende fungerer på normalvis – bortset fra der ikke dukker noget op på skærmen. Det kan sågar være muligt at tilkoble enheden til en ekstern monitor, der kan vise skærmbillede. Dog har SmartPhone-producenterne ofte lavet det så smart, at man skal godkende på telefonen, at en computer eksempelvis må få adgang til enheden, hvilket ofte kan vise sig ikke at være muligt, da der ikke kan navigeres på skærmen.

Glasset er smadret og der er intet billede på telefonen

Det lyder voldsomt, og tårerne kan allerede være trillet ned af kinden, fordi det umiddelbart kan virke som et afsluttet forhold med den højtelskede telefonen. Tag det bare roligt – denne skade behøver nødvendigvis ikke at være mere skadelig end de foregående, fordi både på langt de fleste mobiltelefoner vil en professionel tekniker med respekt for sig selv udskifte såvel glas- som billedekærm. Derfor vil prisen i de fleste tilfælde være den samme uanset, hvilken skade din SmartPhone lider af.